Followers

Friday, July 15, 2016

Konvoi Raya

Assalamualaikum semua. 

Hari nih aku cuma nak berkongsi rasa gembira aku dengan hampa semua, acewah. Kenangan beraya bersama kawan-kawan aku, chia chia chia! 

Qitu hari Selasa raya ketujuh, kawan-kawan aku mai beraya ke rumah aku. Masa tu dalam pukul 12.30 tengah hari, tetiba rumah aku ada orang bagi salam. Aku jenguk kat tingkap nak tengok sapa mai, sekali tengok bestfriend aku, Cik Milia dok bagi salam. Aku terkejut gila time tu, terkejut sangat sangat sangat. Hahahahaha.

Aku apa lagi, amik kunci mangga lari-lari pi bukak pintu rumah. Aku tanya dia, dia mai dengan sapa lagi? Then dia habaq, dia mai dengan kawan-kawan. Aku ingatkan kawan-kawan universiti dia, last-last masa aku amik mangga tu, rupa-rupanya kawan-kawan sekolah aku jugak. Terduduk terus aku time tuh, seriously memang terkejut. "Wow, ramainya hampa!"

Sebab aku terkejut tuh, selama nih rumah aku mana ada kawan-kawan mai rumah. Rumah aku kat pendalaman sikit, kampung-kampung gituh. Jadi, kawan-kawan memang tak tau rumah aku tang mana. Selalu yang mai rumah adalah kawan-kawan rapat yang memang tau rumah aku kat mana macam Cik Milia, Cik Tiah, Cik Mai. Paling rajin mai memang Cik Milia lah. Hehehehe. Cik Tiah dok mai amik aku keluar jalan-jalan. Aku memang sayang gila-gila kat depa nih.

Jadi bila sekali 7 orang mai, aku memang terkejut. Serabai gila aku time tuh sebab aku baru habis masak dan baru habis makan. Nak angkat talam minuman pun tangan aku ketaq-ketaq, hahahahaha.

Then, depa semua ajak aku keluar join beraya rumah kawan-kawan ngan depa. Aku nih terharu gila bila depa ajak, sebab bila balik dari Mesir, memang aku tak rajin keluar. Rajin dok dalam rumah ja. Ada lesen, kereta tak qeti nak bawak tuu yang terperap ja dalam rumah, hehehehe.

Aku pun tanya mak aku, minta kebenaran, mak aku bagi keluar. Pastu aku iron baju, mandi dan kami keluar konvoi 2 kereta. Rumah yang kami pi lepas tu, rumah Cik Farz kat  Pendang (pi beraya jumpa Zahin yang makin comel, hehehe), pastu terus gerak ke Alor Setar, pi rumah Cik Syaz, then pi Dataran kat depan Masjid Zahir untuk amik gambar. Aku eksited gila, hahahaha. Nih first time aku keluar ramai-ramai beraya ngan kawan-kawan. Pengalaman berharga gila, aku memang gembira sangat-sangat. Tercapai sudah salah satu #inMalaysiagoals aku, nak keluar beraya dengan kawan-kawan.

Terima kasih hampa ajak aku keluar sekali. :)


Nih lah gegadis 7 orang yang mai amik aku.




Singgah solat Zohor kat Masjid Yan.







Selpie dengan gegadis kat rumah Cik Farz.




Beraya di rumah Cik Syaz. 
Alhamdulillah mak dia jamu nasi lauk tomyam. Sedap sangat.


























Kat Dataran depan Masjid Zahir.





Thanks hampa, ajak aku sekali. Lagi satu memori indah dah terlukis dalam diari kehidupan aku yang akan aku ingat dan kenang sepanjang hidup aku, in sya Allah. :)


Btw, aku rasa mungkin agak terlambat sedikit tapi aku still nak ucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri, maaf zahir dan batin. Moga Allah merahmati kalian semua. Peace and smile :D

Tuesday, March 29, 2016

Muqaddimah

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Aku dah lama tak menulis, mungkin sebab aku kekurangan bakat dalam bidang penulisan.
Selalu bila aku nak mula menulis atau menaip sebuah tulisan, dengan idea yang pelbagai dalam kepala, bila aku mula ambil pen nak tulis satu perkataan je tapi lepas tu aku mesti terpaksa berhenti sebab idea hilang, terbang melayang entah ke mana.

Macam sekarang. Write, backspace, write, backspace, write again, backspace again, then I'm give up. Dan akhirnya, aku tak buat apa apa tulisan pun. Huhuhu. Jadi, memang aku rasa aku memang tak dak bakat dalam bidang penulisan.

P/S: Tulisan muqaddimah nih pun dah hampir 3 minggu aku try untuk tulis. Huhuhu.

Tapi sekarang, aku nak try tulis jugak walaupun rasa payah sangat sangat sebab selalu tak dak idea dan tulisan tunggang terbalik. Tu tak tambah lagi dengan typo. Walau apa pun, aku nak try dan kalau boleh tak mau give up dah. Jadi aku renovate balik blog nih, lebih kepada tulisan untuk diri aku sendiri. Macam diary tak diary gituh. Dan untuk hampa(kalau ada) yang nak baca.

Jadi, perkenalkan;

Nama aku Izatun Wardah.
Aku unofficially twenty.
Aku suka baca puisi, suka dengar sejarah, suka travel, suka awan, langit, angin. 
.
.
.
Dan aku kurang mahir dalam penulisan, harap boleh beri tunjuk ajar. *tunduk



Moga setiap apa yang aku tulis dapat memberi manfaat kepada diri aku dan orang lain yang membaca, in sha Allah. Moga-moga.
Jika ada keburukan, harap dijadikan sempadan dan janganlah dicontohi.
Itu sahaja. Terima kasih.

Uhibbukunna jami'an. Ilalliqok. 😍